Η πόλη της Θεσσαλονίκης

  Η πόλη ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο, προς τιμήν της συζύγου του Θεσσαλονίκης, αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε και λόγω της στρατηγικής της θέσης, η Θεσσαλονίκη υπήρξε εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι που συγκέντρωσε ανθρώπους και ιδέες από όλο τον κόσμο. Τα σημάδια αυτής της αδιάκοπης αστικής δραστηριότητας για περισσότερα από 2.300 χρόνια είναι εμφανή σε κάθε γωνιά της πόλης. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη είναι μια μεγάλη, σύγχρονη πόλη, με πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου, και σημαντικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων. Η ζεστή και ζωντανή ζωή της πόλης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, με περισσότερους από 72.000 προπτυχιακούς και 8.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η Θεσσαλονίκη περιβάλλεται από μέρη με μεγάλη φυσική και ιστορική ομορφιά, όπως το Εθνικό Πάρκο του Ολύμπου Βεργίνα, όπου βρέθηκε ο βασιλικός τάφος του Φιλίππου Β, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το αυτόνομο Άγιο Όρος, το οποίο απαγορεύεται σε γυναίκες και παιδιά και στη Χαλκιδική με τις όμορφες αμμουδιές της.

 

Μια ζωντανή μητρόπολη κατά τη διάρκεια των αιώνων

 

Μετά την πτώση του Βασιλείου της Μακεδονίας το 168 π.Χ. έγινε μέρος της ρωμαϊκής δημοκρατίας και αναπτύχθηκε περαιτέρω σε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω της ρωμαϊκής Εγνατίας οδού. Πολλές από τις πιο επιβλητικές και καλά διακοσμημένες κατασκευές χτίστηκαν κατά τη ρωμαϊκή εποχή της ιστορίας της καθώς η Θεσσαλονίκη ήταν μία από τις πρωτεύουσες κατά την περίοδο της τετραρχίας, ενώ χρησίμευε και ως πρωτεύουσα όλων των ελληνικών επαρχιών για μια χρονική περίοδο. Κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ. και μετά, η πόλη έγινε ένα από τα πρώτα παλαιοχριστιανικά κέντρα μετά το κήρυγμα του Παύλου ο Απόστολος και έθεσε τα θεμέλια για μια νέα θρησκεία. Κατά τη βυζαντινή εποχή η πόλη αναπτύχθηκε περαιτέρω και έγινε ακόμη μεγαλύτερη, αποτελώντας τη δεύτερη πιο σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας μετά την ίδια την Κωνσταντινούπολη. Υπέροχες εκκλησίες και άλλα κτίρια χτίστηκαν σε αρκετές περιοχές ενώ εκτεταμένες αμυντικές κατασκευές έλαβαν χώρα. Το 1204 μ.Χ. κατά την τέταρτη σταυροφορία η πόλη έπεσε στα χέρια των Σταυροφόρων και έτσι δημιουργήθηκε το «Βασίλειο της Θεσσαλονίκης». Το 1246, όμως, οι Βυζαντινοί κατάφεραν να ανακτήσουν ολόκληρη την περιοχή.

 

Η οθωμανική περίοδος

 

Μετά το 1430 οι Οθωμανοί κατέκτησαν τη Θεσσαλονίκη, υπό τις διαταγές του Μουράτ Β '. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής η πόλη έγινε και πάλι το πιο σημαντικό εμπορικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής και θεωρήθηκε εξαιρετικά στρατηγικής σημασίας λόγω των εμπορικών δρομολογίων που δημιουργήθηκαν. Έγινε το νέο σπίτι για πολλές εθνοτικές κοινότητες (Sepharadites) που προώθησαν σημαντικά την τέχνη, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, ενώ η οθωμανική αυτοκρατορία πραγματοποιούσε εκτεταμένες προσπάθειες αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού (Tanzimat), πολλά θαυμάσια καινούργια κτίρια χτίστηκαν σε όλη την πόλη. Η σταδιακή επέκταση της χρήσης ατμού και η μεγάλη εξάπλωση των σιδηροδρόμων μεταμόρφωσαν τη Θεσσαλονίκη στο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο στα Βαλκάνια. Κατασκευάστηκαν τεράστιες βιομηχανικές μονάδες μαζί με ένα νέο λιμάνι. Όλα αυτά οδήγησαν σε αυτό που οι ιστορικοί αποκαλούσαν "Καλιφόρνια της Ανατολής". Ο πληθυσμός της πόλης τριπλασιάστηκε σε μια χρονική περίοδο από το 1840 έως το 1912.

 

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης - Η αυγή της σύγχρονης εποχής

 

Στις 27 Οκτωβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του πρώτου Βαλκανικού πολέμου ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την πόλη ενώ το 1917 η πόλη αντιμετώπισε ίσως τη μεγαλύτερη καταστροφή της, καθώς μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε σχεδόν τα τρία τέταρτα του κέντρου κάτι που είχε διάφορες παρενέργειες Επόμενα χρόνια. Σοβαρές προσπάθειες και προτάσεις έγιναν από διάσημους αρχιτέκτονες όπως ο Ernest Hebrard, προκειμένου το κέντρο της πόλης να ξαναχτιστεί σαν μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κατά τη δεκαετία του 50 και τη δεκαετία του 60 η πόλη γνώρισε μια άνευ προηγουμένου οικοδομική ανάπτυξη, η οποία μετέτρεψε το κέντρο της πόλης στη σημερινή του μορφή. (Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μερικές σπάνιες φωτογραφίες που χρονολογούνται από αυτές τις δεκαετίες.) Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπως πάντα ένα σημαντικό εμπορικό και μεταφορικό κέντρο που συνδέεται με όλες τις χώρες των Βαλκανίων, ενώ το 1997 ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φοιτητικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ πολλά από τα μνημεία της περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η πόλη φιλοξένησε μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων ενώ ήταν μία από τις Ελληνικές Ολυμπιακές Πόλεις. Τέλος, η πόλη επιλέχθηκε το 2011 ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νέων του 2014.

Άνθρωποι & Ζωή

 

Η Θεσσαλονίκη είναι δημοφιλής προορισμός. Σίγουρα θα απολαύσετε μια ευχάριστη και ενδιαφέρουσα διαμονή στην πόλη. Οι άνθρωποι είναι φιλικοί και ευτυχείς να βοηθήσουν με οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική κατά τη διάρκεια της ημέρας στο εμπορικό και εμπορικό κέντρο, αλλά κυρίως το βράδυ, στη μεγάλη ποικιλία από μπαρ, εστιατόρια και θέατρα για διασκέδαση. Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή για τη μοναδική της τοποθεσία, κατά μήκος του Θερμαϊκού Κόλπου, τα ηλιοβασιλέματα, τη μακρά ιστορία, τα μνημεία και τα μουσεία της, καθώς και τη διακεκριμένη κουζίνα της. Χρήσιμοι σύνδεσμοι www.thessaloniki.travel Ανακαλύψτε τη Θεσσαλονίκη www.thessalonikiconventionbureau.gr www.thessaloniki.gr 10 Λόγοι για να επισκεφτείτε τη Θεσσαλονίκη

 

Κατεβάστε τον επίσημο οδηγό της πόλης!!

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

www.thessaloniki.travel

Discover Thessaloniki

www.thessalonikiconventionbureau.gr

www.thessaloniki.gr

10 Reasons to visit Thessaloniki