Χαιρετισμος Προεδρου

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Με ιδιαίτερη χαρά σας αναγγέλλω τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή «Ιατρική της Άθλησης στον 21ο Αιώνα» στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017.

 

Στη σημερινή έντονα τεχνοκρατική εποχή, που η ζωή αλλοτριώνεται συνεχώς δεχόμενη την επίδραση ενός πλήθους παραγόντων, η άσκηση παραμένει μια από τις ελάχιστες στιγμές αληθινής χαράς. Τα θετικά αποτελέσματα της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας στην υγεία, στη σωματική διάπλαση και στη ψυχική ισορροπία του ανθρώπου είναι γεγονός αναμφισβήτητο.

 

Η επιτυχία ενός αθλητή σήμερα δεν εξαρτάται μόνο από το ταλέντο του ή από την επιμονή του προπονητή του. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ορθή εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στο προπονητικό του πρόγραμμα. Ο γιατρός μαζί με τον προπονητή και τον διοικητικό παράγοντα αποτελούν πράγματι τις κορυφές του ισόπλευρου τριγώνου που περιβάλλει τον αθλητή.

Ωστόσο, παραμένουν ακόμη αρκετά ερωτηματικά που περιμένουν την απάντησή τους. Η άθληση, με τη σύγχρονη έντονη μορφή της, προασπίζει πραγματικά την υγεία ή οι μορφολογικές και λειτουργικές διαφοροποιήσεις των οργάνων με τη συστηματική προπόνηση και ιδιαίτερα στον πρωταθλητισμό αποτελούν πρώιμες εκδηλώσεις "παθολογικών" καταστάσεων; Πώς μπορεί να προληφθούν οι διαταραχές της υγείας κατά την άθληση και ιδιαίτερα ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος; Σε ποιο βαθμό η άσκηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο φυσικής αποκατάστασης διαφόρων παθήσεων; Πόσο χρήσιμη είναι η αθλητική δραστηριότητα σε ορισμένες ασθένειες; Ποια η σύγχρονη αντιμετώπιση των αθλητικών κακώσεων; Ποια τα ειδικά ιατρικά προβλήματα των «elite» αθλητών ή της γυναίκας-αθλήτριας ή του παιδιού ή ακόμα και ατόμων τρίτης ηλικίας που συνεχίζουν να γυμνάζονται; Με ποιο τρόπο η διαφοροποίηση της διατροφής ή τα εργογόνα βοηθήματα μπορεί να ενισχύσουν  την απόδοση; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «doping»;

 

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και κατανοώντας την ανάγκη της πληρέστερης ενημέρωσης του ιατρικού καθώς και του αθλητικού κόσμου της χώρας μας σε τομείς της Αθλητιατρικής, το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που συμπληρώνει φέτος 25 έτη λειτουργίας του, διοργανώνει το Συνέδριο αυτό. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν με διαλέξεις και εισηγήσεις σε στρογγυλές τράπεζες γνωστοί ξένοι ομιλητές και διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες. Επίσης θα διοργανωθούν εφαρμοσμένα φροντιστήρια και θα υπάρχουν ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής σας απευθύνω εγκάρδιο χαιρετισμό και ευελπιστώ ότι με τη συμμετοχή σας θα συμβάλλετε στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.

 

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

 

 

Αστέριος Δεληγιάννης

Καθηγητής Αθλητιατρικής